Cüce galaksilerin uzaydaki evrim süreci hakkında yeni ve önemli bir keşif yapıldı. Çinli astronomlar, cüce galaksilerin ultra kompakt cüce galaksilere (UKCG) nasıl dönüştüğünü tamamen gözlemleyerek, galaksi evriminin bu kritik ara aşamasını ortaya çıkardılar. Bu keşif, UKCG’lerin kökeniyle ilgili uzun süredir devam eden gizemleri çözmeye yardımcı oldu.
Galaksiler ve yıldız kümeleri geleneksel olarak ayrı varlıklar olarak görülüyordu. Galaksiler, karanlık madde haleleri içinde oluşur ve karmaşık bir evrimsel geçmişe sahiptir. Buna karşılık, yıldız kümeleri, galaksilerin içinde yer alan dev moleküler bulutlardan oluşur.
Cüce galaksiler, evrenin evriminde kritik bir rol oynayan en az parlak galaksi sınıfına aittir. 2000 yılında keşfedilen UKCG’ler, yoğun iç yıldız sistemleriyle dikkat çeker ve kütlesi ile boyutu bir galaksi ile yıldız kümesi arasında değişir. UKCG’lerin kökeniyle ilgili gizem ise hala çözülemedi.
Pekin Üniversitesi, Şanghay Jiao Tong Üniversitesi ve Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki araştırma kurumlarından araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu, Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu, Gemini North Teleskobu ve diğer gözlem ekipmanlarını kullanarak Başak kümesinde yaklaşık 600 UKCG adayı aradı.
Araştırmacılar, UKCG’lerin yaklaşık yüzde 15’inin soluk yıldız haleleriyle çevrili olduğunu buldular. Bu UKCG’ler, morfoloji, renk ve mekansal dağılım açısından güçlü bir şekilde çekirdekli cüce galaksiyle ilişkilendiriliyor ve cüce galaksilerin UKCG’lere evrimleşmesinin ara bir aşaması olabilir.
Araştırma ekibi, ilk kez UKCG’lerin oluşumunun çeşitli aşamalarını gözlemledi. Pekin Üniversitesi’nde doktora adayı olan çalışmanın ilk yazarı Wang Kaixiang, çalışmanın cüce galaksilerin nasıl çöktüğünü ve UKCG’ler ve hatta kümeler oluşturduğunu göstererek evrim kanununu açıkça ortaya koyduğunu belirtti.