Event Horizon Telescope (EHT) ekibi, bugüne kadarki en net kara delik görüntüsünü yakaladı. Bu, 2019’da çekilen ilk kara delik görüntüsünden bu yana elde edilen en ayrıntılı görüntü. Bu kez, Grönland’da bir ek teleskopun yardımıyla ve 2018’den bağımsız verilerle elde edilen bu yeni görüntü, süper kütleli bu gök cisimlerinin arkasındaki fiziksel süreçleri daha net bir şekilde gösteriyor.
İlk görüntü, 2017’de Şili ve Antarktika dahil olmak üzere dünya çapındaki sekiz yüksek irtifa teleskopu kullanılarak yakalanmıştı. Bu karmaşık teknik, atomik saatlerin senkronizasyonunu, Dünya’nın dönüşünü kullanmayı ve petabaytlarca ham teleskop verisini işlemeyi gerektiriyordu. Sonuç, biraz bulanık olsa da, merkezde kara delik ve yakındaki yıldızlardan emilen maddenin oluşturduğu akresyon diski ile birlikte “donut” şeklini net bir şekilde gösteriyordu.
EHT ekibi, bir yıl sonra Grönland’daki bir ek teleskop kullanarak başka bir görüntü yakaladı. Bu, özellikle kuzey-güney yönünde görüntü kalitesini “önemli ölçüde” iyileştirdi. Orijinal platformlardan biri olan Büyük Milimetre Teleskobu, ilk kez tam 50 metrelik yüzeyini kullanarak hassasiyet kazandı. Ekipler ayrıca, doğruluğu artıran yeni veri analizi teknikleri geliştirdi.
Sonuç, daha keskin ve daha parlak bir görüntü oldu ve ayrıca bir kara deliğin bir tarafının diğerine göre neden daha parlak göründüğünü açıklayan Doppler/Einstein etkilerini de net bir şekilde gösteriyor. İki görüntü arasında bu parlak noktanın sağa kaydığı görülüyor.
Tayvan’daki ASIAA’dan Dr. Britt Jeter, “2019’da ilk sonuçları yayınladığımızda tahmin ettiğimiz en büyük değişiklik, parlaklık zirvesinin halka etrafında kaymasıydı” diyor. “Genel görelilik, halka boyutunun oldukça sabit kalması gerektiğini söylese de, kara deliğin etrafındaki karışık, dağınık akresyon diskinin yaydığı ışımanın halkanın en parlak kısmının ortak bir merkez etrafında sallanmasına neden olacağını biliyorduk. Zaman içinde gördüğümüz sallanma miktarı, kara deliğin etrafındaki manyetik alan ve plazma ortamı için teorilerimizi test etmek için kullanabileceğimiz bir şey.“
Yeni görüntü ayrıca, görüntüleme tekniğinin arkasındaki bilimin sağlam ve tekrarlanabilir olduğunu da gösteriyor. ASIAA’dan Dr. Keiichi Asada, “Tamamen yeni bir veri setinde halkanın doğrulanması, iş birliğimiz için büyük bir kilometre taşı ve bir kara delik gölgesine ve etrafında dönen materyale bakıyor olduğumuzun güçlü bir göstergesi” diyor.
EHT İşbirliği, 2024’ün ilk yarısında yapılacak yeni gözlemlerle bilimi ilerletmeye devam edecek. O zaman, bilim insanları bir kara deliğin kaotik hareketlerini gösteren ilk “video”yu yakalamayı umuyor. Önceki seferlerde olduğu gibi, nihai sonucu elde etmek birkaç yıl sürebilir ve çok sayıda bilim insanının katılımını gerektirebilir.
Hani yeni görüntü nerede?
Millet uzaya bilim insanı gönderir bizimkiler ise F16 pilotu gönderir