Büyük veri başarısı İpucu No. 1: Büyük veriyi merkezi bir iş ilkesi yapın
Rearden Commerce CTO’su Phil Steitz büyük veri başarısındaki en önemli kalemi özetliyor: İş stratejinizin çekirdeği içine analitikleri ve veri güdümlü karar vermeyi entegre etmelisiniz.
“Eğer ‘büyük veri’ şirket içinde moda bir ifadeyse, bir problem için çözüm arayışı halini alıyor,” diyor Steitz.
Reardon Commerce için (firmanın e-ticaret platformu satıcılar ile alıcılar arasında ürün, servis ve bilgi değişimini optimize etmek için büyük veri ile diğer kaynaklardan faydalanıyor) “mutlak alaka” konsepti (doğru ticari fırsatı doğru ekonomik aracının önüne koymak) anahtar konumunda.
“Bu tür bir düşünceyi firma içinde merkezi bir strateji olarak teşvik etmenin bir örneği,” şeklinde konuşuyor Steitz.
Bu yaklaşım veri bilimcileri, semantik analistleri ve büyük veri mühendislerinden oluşan küçük, güçlü bir ekibin geliştirilmesi yaklaşımını içeriyor. Ardından bu ekip ile işletmedeki karar vericiler arasında sürdürülebilir, iki yönlü bir diyalog oluşturuyor, diyor Steitz.
“Modern analitik ve semantik analiz teknolojilerinden gerçek değeri açığa çıkartmadaki en büyük güçlük mümkün olanları gerçekten ortaya çıkartabilecek teknoloji uzmanlarının bunu anlayan ve neyin gerçekten değerli olduğu konusunda yardımcı olabilecek iş liderleriyle derin bir bağlantı kurması gereksinimidir,” diye konuşuyor Steitz.
Büyük veriyi işletmenin genel stratejisinin bir parçası yapmadaki bir diğer başarı etkeni, veri ortaklığının etkin yönetimidir.
“Günümüz dünyasında müşteri deneyimini ve ekonomik değeri kesin olarak optimize etmek kaçınılmaz olarak verinin işletmeler arasında paylaşımını gerektiriyor,” diyor Steitz. “Bunun acemi bir örneği: ‘tüm güncelleme dosyasını akşamları bize gönderin’; operasyonel, gizlilik ve güvenlik nedenlerinden berbat bir başarısızlık yaşayın.”
Büyük veri başarısı İpucu No. 2: Veri yönetimi hayatidir
Büyük veri projeleri güvenlik, gizlilik ve mevzuat uyumluluğu üzerindeki önemli endişeleri de beraberinde getiriyor. Bu, diğer hiçbir yerde sağlık endüstrisinde olduğundan daha hassas bir konu değil.
Sağlık hizmetleri sağlayıcısı Beth Israel Deaconess Medical Center giderek artan bir şekilde büyük veriye dahil olan bir organizasyon. Kurum elektronik tıbbi kayıtlar, yeni sağlık telafi modelleri ve yıllar boyunca toplanan klinik ve şikayet verilerinden oluşan büyük hacimlerdeki veriyle çalışıyor. Veri yönetimi burada önemli bir rol oynayacak.
“Var olan verileri hızlı bir biçimde dönüştürmeleri için sağlıktaki IT organizasyonları üzerinde fazlaca baskı olacak,” şeklinde konuşuyor Beth Israel Deaconess CIO’su Bill Gillis.
Yerli yerinde güçlü bir yönetime sahip olmak organizasyonların verilerin doğru olduğundan, kaliteli ve gelişmiş bakım hizmetleri sağlayabilmeleri için ihtiyaç duydukları klinik hikayeyi anlattığından emin olmalarını sağlıyor.
“En başından yönetime sahip olmak gizli tehlikelerden uzak durulmasına ve işlerin rayında tutulmasına yardımcı olabilir,” diyor Gillis.
Tabii ki güvenlik ve gizlilik bunun büyük bir parçası.
“Yeni büyük veri etrafında var olan belirsizlikler söz konusuyken, önemli markalar için gizlilik ve güvenlik çıtası o kadar yüksek ki bu yeni veri için sunulan korumalar çoğu diğer geleneksel harici karar verisinden daha yüksektir,” şeklinde konuşuyor Aol, Cisco, First Data ve Yahoo gibi firmalara büyük veri danışmanlığı sağlayan danışmanlık firması Venture Development Center CEO’su Charles Stryker. “Hiçbir önde gelen marka gizlilik ve güvenlik hattının başarısız olduğu limitleri test etmek istemiyor,” diyor Stryker.
Bir projenin başında firmaların kaynağını dikkate alması ve söz konusu verileri herhangi bir büyük veri çözümü içinde kullanırken verilerden emin olması gerekiyor, diye konuşuyor hükümet kurumlarının büyük veri projelerinde yardımcı olan teknoloji ve yönetim danışmanlığı firması DRC’nin kıdemli danışmanlarından Louis Chabot.
“Veri kaynaklarının ve bunların güvenilirliğinin yönetimi sonradan ‘eklemleyebileceğiniz’ bir şey değil,” diyor Chabot. “Bu, teşebbüsün en başından tasarlanıp dahil edilmesi gereken bir bileşeni.” Uygunluk sağlandığında, kazara ve/veya kötü niyetli kurcalamalara karşı kaynağın korunması için dijital imzalar gibi özel tekniklerden faydalanılması gerektiğini söylüyor Chabot.
Organizasyonların aynı zamanda gizlilik kanunları ve mevzuatlarına riayet etmesi gerekiyor. “Verilerin anonimleştirilmesi, veri bileşenlerinin çıkarılması, dağıtımın ve kullanımın kısıtlanması gibi çeşitli teknikler kullanılabilir,”; böylelikle organizasyonların güvenlik ve gizlilik mevzuatlarıyla uyumlu olması sağlanır, diyor Chabot.