Kurumsal Kaynak Planlaması, bir üretim planlama aracı olarak 20. yüzyılın ortalarında ilk kez tanıtıldığından beri çok yol kat etti. Dünya devi işletmelerin bir çoğu ihtiyaçları için uzun zamandır ERP sistemlerini kullanıyor. Son yıllarda ise ERP küçük ve orta ölçekli işletmelerde popüler hale geldi.
ERP’nin hızla değişen yüzü sayesinde en yeni endüstri trendlerine ayak uydurmak kolaylaşıyor. İş potansiyelinizi üst düzeye çıkarmanın tüyolarını veren 2017 ERP trendlerini sizin için derledik.
1. Tahmin Analizi
Veriler aslında uzun süredir ERP’nin bir parçası, ama büyük oranda önceden meydana gelen durumları bildirmek için kullanılıyordu. Öte yandan, veri analizi ve ticari istihbarat alanındaki ilerlemelerle birlikte tahmini veriler gelecekteki eğilimleri öngörmek için giderek daha popüler hale geliyor. Bu fonksiyon özellikle pazarlama ekipleri için çok daha yararlı olabilir. Veri sadece şunlar için kullanıldığında şirket için gerçekten faydalıdır: geçmişi ya da geleceğe yönelik öngörlüleri analiz ederek, işletmeler başarıya ulaşmak için sağlam bilgiye dayalı kararlar verecek donanıma sahip olur.
2. Bulut ERP
Ofis dışında çok fazla iş yapmak bu çağın iş yaşamının bir gerçeği. Bu durumda, personel bir görüşmede veya toplantıda olabilir ve iş yerinden ona e-posta ile gönderilecek bilgilere erişmek zorundadır. Bulut ise ERP’leri daha erişilir hale getirirdi, böylece çalışanlar artık masa başında bağlı kalmak zorunda değil ve hareket halindeyken de istediği bilgilere ulaşabiliyor.
Bazı ERP’ler yalnızca bulutta bulunur (örneğin, web tabanlı ERP’ler), ancak birçok şirket kolay erişim için basitçe bulut üzerinde barındırılan geleneksel ERP’leri kullanmayı tercih eder; bu da şirketlerin tercih ettikleri ERP’leri kullanmaya devam etmesini sağlanıyor, ancak bulut işlevselliğini sağlayan özgürlüklerle. Bazı ERP’lerde ise bulut ve bulut olmayan hizmetlerin karma bir çözümü vardır.
Bulut tabanlı ERP’lerin göze çarpan bir yararı, onları çalıştırmak için gereken altyapı yokluğudur; ne yazılım ne de donanıma ihtiyaçları vardır ve büyümede ölçeklenebilirler ne kullanırsanız onu ödersiniz, sonuçta yatırımınızın geri dönüşü daha hızlı olur.
3. Kişiselleştirme
Kişiselleştirme normalde biraz pahalıya mal olur; ERP’ler kullanıma hazır olarak tasarlanır ancak bütün işletmeler farklıdır. Ve bir ERP’nin kapsamadığı iş fonksiyonları olabilir; Buna alternatif olarak, işletme fonksiyonlarının yürütülme biçimi değiştirilebilir. Bir iki düğmenin değişmesini içeren bu değişim genellikle büyük bir maliyetle sonuçlanır, ya da girişimlerde özel iş ihtiyaçlarını karşılamak için ERP’nin dışında sistemler geliştirilir.
Öte yandan, son yıllarda, özellikle bulut sağlayıcıları da içeren daha küçük ERP sağlayıcılarının sahneye çıkmasıyla fiyatlar çok daha rekabetçi bir hale geldi. Bu da geleneksel ERP’lerin özelleştirmelerde daha esnek olmasına ve dış uygulamaların ERP’ye bağlanmasına izin verdi.
4. IoT (Nesnelerin İnterneti)
Nesnelerin İnterneti (IoT) günlük egzersizlerinizi kaydetmek için bilgisayarınıza bağlanan Fitbit’ten internet üzerinden telefonunuza bildirim gönderen güvenlik sistemlerine kadar hayatın her alanında yer almaya çoktan başladı. Bu teknoloji elbette aynı zamanda ERP endüstrisinde de uygulanıyor; örneğin, internete bağlı makineler arızalı makine veya parçaların onarılacağı veya değiştirilebileceği şekilde arızaları üretici firmaya doğrudan iletebiliyor. Raporlama veya tahmin için kullanılabilen veriler cihazlardan ERP’lere analiz için gönderilebilir, lojistik optimizasyonu için performans metrikleri kullanılabilir ve daha birçok şey…
İş yapma şekilleri değiştikçe işletmelerin kendi ERP’lerinden beklentileri de değişir. Bir işletmenin ihtiyaçlarına uygun ERP seçmek özellikle teklifte çok seçenek olduğunda karmaşık bir görev olabilir.