Bilim insanları, insan hücrelerinden yapılan minik “anthrobot” adı verilen gruplar geliştirdi. Bu hücreler, hasar görmüş nöronları yeniden üretmeye teşvik eden yeteneklere sahip. Bu çalışma, “Advanced Science” dergisinde yayımlandı ve kişiselleştirilmiş tıp alanında yeni bir yol açabilir. Proje, daha önce kurbağa embriyo hücrelerinden yapılan “xenobot”ların üzerine inşa edilmiş, ancak insan hücrelerinden yapılan anthrobotlar, insan tedavisinde kullanılabilir potansiyel taşıyor. Anthrobotlar, insan akciğer hücresinden başlayarak, iki haftalık bir kültürleme sürecinden sonra çok hücreli bir biyobot haline geliyor.
Bu hücreler, dışa doğru yönlendirilen kirpik benzeri yapılar olan sillerle kaplıdır. Araştırmacılar, sillerin dışa doğru büyümesini sağlayan bir çözeltide hücreleri bir hafta boyunca yetiştirdi, böylece anthrobotların hareket etmesini sağladılar.
Araştırmacılar, laboratuvarda bir yara ortamı yaratarak anthrobotların yaraları iyileştirme potansiyelini de test ettiler. Bu bulgular, gen düzenlemesi veya manuel yapılandırma olmaksızın biyomedikal uygulamalarda kullanılabilecek yeni yapıların geliştirilebileceğini gösteriyor. Anthrobotlar, özellikle regeneratif tıp alanında uygulama potansiyeline sahip.