Yazı: Berk İybar
Geleceğin teknolojisine ulaşmak için önemli adımlardan bir tanesi de tasarımdaki değişiklikler. Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan nesneler teknolojiyle birlikte yeni işlevler kazanacak. Daha akıllı hale gelen ev, otomobil gibi kavramlar çok daha radikal tasarımlara sahip olacak. Bu yazımızda size değişimin öncüsü sayılabilecek konsept tasarımlardan bahsedeceğiz. Geleneksel çizgilerin yerini alacak bu konseptler geleceğin altyapısı olacak. İşte başlıyoruz…
1. Sürdürülebilir Evler
Çevre bilincinin artmasıyla birlikte kaynakların daha tasarruflu idare edilmesi öne çıkıyor. Fabrikalar, otomobiller derken artık yaşam alanlarımız da sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda düzenleniyor. Meksikalı Sanzpont Arquitectura tarafından düzenlenen bu evler doğa dostu olarak tasarlanıyor. Bulundukları doğal ortamı bozmadan ortama uyum sağlamak için mimarlar yoğun bir mesai harcıyorlar. Sonuç ise güneş panelleri, dikey ormanlar ve eşsiz evler…
2. Tesla’nın Kişiselleştirilebilir Tırı
Tesla’nın otonom sürüş özellikli tırları duyurulduğunda büyük yankı uyandırdı. Lojistik ve nakliye sektöründe köklü değişimlere vesile olacak bu araçların tasarımı ise Jeremy Dodd tarafından bir üst seviyeye taşındı. Dodd, uzun saatler ve günler boyunca neredeyse aralıksız çalışacak bu araçlar için farklı çözümler geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Oldukça fütürist olan çizgilere sahip tasarımda araç, kargonun ağırlığı ve malzemesi gibi özel ihtiyaçlara göre kişiselleştirilebiliyor.
3. Yüzen şehir
Doğal afetler gezegenimizin yeni normali. Sırp tasarımcılar Aleksandar Joksimovic ve Jelena Nikolic bu gerçekten yola çıkarak süzülen bir şehir geliştirdi. Nuh’un Gemisi ismi verilen bu şehir birçok ödül almayı başardı. Şehirde bitki, hayvan, böcek gibi farklı yaşam türlerinin yaşamlarını idame ettirebileceği ortam yaratılmaya çalışıyor. Okyanus suyunu enerjiye dönüştüren özel bir sistem gemiye can veriyor.
4. 3D baskı ile plastiğe savaş
Panos Sakkas ve Foteini Setak isimli iki mimar plastik atıkları anlamlı bir şekilde dönüştürmek için kolları sıvıyor. Kurdukları mimarlık ofisinin sloganı “Kendi şehrinizi basın.” 3D baskı teknolojisi kullanan mimarlar, çanta, pet şişe gibi atıkları ham malzeme olarak kullanıyorlar. Plastik atıkların yedi kez dönüştürülebildiğini söyleyen ikili, ihtiyaçların değişmesi durumunda ürettikleri sandalye, koltuk gibi nesneleri de bozup farklı şekle dönüştürebileceklerini söylüyorlar.
5. Yeni bir New York Eyaleti
New York’un ünlü alanı Central Parkı, Yitan Sun ve Jianshi Wu isimli iki tasarımcı tarafından yeniden hayal edildi. Onların tasarımı parkı, batık bir gökdelen olarak resmediyor. Parkın etrafını saran mega duvarlar yansıtıcı özelliğe sahip olduğu için, içindekilere “sonsuzluk” hissi veriyor. İkili ayrıca parkın mevcut tasarımını da değiştiriyor ve parkı daha doğal haline yani özüne dönüştürüyor. Bu şekilde daha fazla çeşitliğe sahip bir ekosistem ortaya çıkıyor.
6. Taşınabilir elektrikli otomobil şarjı
Elektrikli otomobiller hayatımızda her gün daha yaygın hale geliyor. Ancak birçok sürücü, şarj istasyonlarının yeterince yaygın olmamasından şikayetçi. A-monite isimli ürün ise kolaylıkla aracın bagajına sığabiliyor. Normal şehir elektriğini bu cihaza, cihazı da araca bağlayarak şarj işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Böylece sayısı 40000’e yaklaşan ve artması beklenen elektrikli otomobil sürücülerinin şarj istasyonu arama derdinden kurtulmuş oluyor.
7. Güneş enerjisiyle çalışan karavan
Doğaya yolculuk için karavanlardan daha iyi bir araç düşünülemez. Solar Team isimli şirket de bu düşünceden yola çıkarak güneş enerjili bir karavan geliştirdi. Gelişiminde Hollanda’nın prestijli üniversitelerinden 22 öğrencinin katkı sunduğu tasarım sürecinde panellerin en verimli şekilde araca güç vermesi öncelikli hale getirildi. Bunun için de araca toplam 8.8 metrekare boyutunda panel 60-kWh güç üretebiliyor. Tabii ki aracın sürücü ve misafirler için konforundan feragat edilmemesi sağlandı. Sonuçta son derece ferah ve çevreci bir araç ile doğanın merkezine yolculuk yapabilirsiniz.