du CCO’su Farid Faraidooni ekliyor, “Televarlık teknolojileri artan iletişim ve işbirliği anlamında verimliliğe yardımcı oluyor; bilhassa yönetici ekiplerimiz için seyahatler konusunda zaman ve maliyet tasarrufu getiriyor. Organizasyona bağlı olarak ROI dokuz ila 12 ay içerisinde gelebiliyor.” Polycom MEA ve Türkiye satış başkan yardımcısı Daniel Schmierer’e göre seyahat maliyetlerini önemli oranda düşürmenin yanı sıra, diğer faydalar arasında verimlilikteki artış, daha iyi iletişim, daha hızlı karar verme ve çalışan yaşam kalitesinin kalitesini iyileştirme yer alıyor. Polycom, Cisco ve LifeSize ile birlikte bölgedeki görüntülü konferans çözümlerinin önde gelen sağlayıcılarından bir tanesi.
“Kalite perspektifinden görüntülü işbirliği hakkında konuşurken çok sayıda insanı endişelendiren şeylerden bir tanesi bantgenişliği gereksinimi ve altyapı. Gerçek şu ki, tüm o şeyler en yüksek kaliteyi sağlamak üzere birlikte çalışamazsa, insanlar o teknolojiyi kullanmaz. “Bu ardından kendi çözümünüzün düşük oranda benimsenmesine ve kullanılmamasına yöneltir. Peki yüksek bir benimseme ve kullanım oranını cesaretlendirmek üzere kalite seviyesini garanti edebilecek çözümleri seçmek için işletmeler ne yapmalı?
Kullanım oranı arttığında, daha hızlı çıkar sağlarsınız.” LifeSize Communications’ın MEA bölge müdürü Pradeep Angeveetil’e göre ROI uygulama öncesinde dahi ölçülebilir. “Çok sayıda işletme bir görüntülü konferans önerisini başlatmadan evvel bu egzersizi yapıyor,” diye konuşuyor. “Seyahat maliyetleri ve verimlilik gibi şeyler kayıt edilebilir ve düşüncenin gelişmesi seyahat sıklığına bağlı olacaktır. Bir kurum ROI’yi göz ardı etmeyi seçtiği takdirde televarlık lüks olarak görülebilir. Son zamanlarda milyonlarca dolarlık televarlık odaları azalıyor ve büyük işletmeler görüntülü konferansı bir zorunluluk olarak görüyor.” BT MENA genel müdürü Wael EL Kabbany, şu andan itibaren servislerin daha operasyonel hale gelmesiyle büyük işletmelerin yatırımlarını iyileştirmeye başlayacağına inanıyor.
“Toplam ROI, seyahat bütçelerindeki tasarruf seviyelerine karşın televarlık çözümünün faaliyete alınmasına ve aynı zamanda servisi kullanacak çalışanların motivasyonuna dayanıyor,” diye konuşuyor Kabbany. Schmierer de ROI’nin yoğun bir biçimde benimsenmeye bağlı olduğunu ve dolayısıyla televarlık çözümlerini kullanan çalışan sayısı ne kadar artarsa, ROI’nin o kadar hızlı ve büyük olacağını ekliyor.
“Temel olarak hızlı ve yaygın benimsenme, düşük TCO ve düşük maliyetlerin teşvik ettiği yüksek ROI’yi, yüksek verimlilik ve engelsiz bir global işbirliğinin yaratıcı gücünü açığa çıkartıyor,” şeklinde konuşuyor Schmierer.
Önde gelen örnek olarak Polycom’un görüntülü konferans müşterisi IFFCO’yu gösteriyor. Hindistan gübre endüstrisinin lider oyuncusu seyahat maliyetlerinden 200,000 dolar tasarruf etti ve altı aydan daha kısa sürede yüzde 200’lük bir ROI sağladı. El Kabbany’nin verdiği bir diğer örnekte, BT müşterisi Tommy Hilfiger HD görüntülü konferans tesisi kurdu. Sanal Giyinme Odası adını verdikleri bu tesisle Amsterdam, New York, Hong Kong ve Tokyo’daki konumlar birbirine bağlanıyor.
“İnsanlar sadece sanal toplantı odalarına giriyor, dünyanın diğer tarafındaki iş arkadaşlarıyla zahmetsiz bir biçimde çalışıyorlar,” diye konuşuyor El Kabbany.
“Hatta onlar bir laptop ve webcam yardımıyla evlerinden katılabiliyorlar. Bu da Amsterdam ve New York’taki tasarım ekiplerinin birbirleriyle ve Hong Kong’daki üretim ekibiyle hızlı ve daha etkin bir biçimde çalışmalarına imkan sağlıyor. Böylece zahmetli uçak yolculukları yapmak zorunda kalmıyorlar.”