OpenAI, ChatGPT’nin yaratıcısı, şirketin değerlemesini 86 milyar dolara çıkarmak için mevcut çalışanların hisselerini satma konusunda görüşmeler yapıyor. Bu değerleme, şirketin değerini altı ay önceki durumunun yaklaşık üç katına çıkaracak bir seviyeye taşıyor. OpenAI’nin teknolojik ilerleme ve gelir artışındaki “muhteşem” hızı, bu değerlemeleri hızla değiştirebilir. Microsoft’un desteklediği OpenAI, hisse satışı için yatırımcılarla bir anlaşma teklifi müzakeresi yapıyor ve bu durum, şirketi dünyanın en değerli özel şirketlerinden biri yapabilir.
Öte yandan, Google, yapay zeka araştırma laboratuvarları Google Brain ve DeepMind’ı Google DeepMind adında yeni bir birime birleştirdi. Bu birleşme, Google’ın AI endüstrisindeki rekabet avantajını korumasına ve OpenAI ile rekabette etkili olmasına yardımcı olacak. Yeni birim, çığır açan AI ürünlerini ve ilerlemelerini yönetecek ve Google’ın diğer ürün alanlarıyla yakın iş birliği yapacak. DeepMind CEO’su Demis Hassabis, bu birleşmenin dünya çapında AI alanında öncü yetenekleri Google’ın bilgi işlem gücü, altyapısı ve kaynaklarıyla birleştirerek sonraki nesil AI ürünleri ve ilerlemeleri yaratma fırsatı sunduğunu belirtiyor.
Google, AI tabanlı yeni ürünler geliştirmede önemli adımlar atmaya devam ediyor. Şirket, LaMDA tarafından desteklenen deneysel bir sohbet AI servisi olan Bard’ı test ediyor ve yakın zamanda daha geniş kitlelere sunmayı planlıyor. Bard, dünya bilgisinin genişliğini büyük dil modellerinin gücü, zekası ve yaratıcılığı ile birleştirmeyi hedefliyor ve web bilgilerini kullanarak taze, yüksek kaliteli yanıtlar sağlıyor. Google, AI teknolojilerini Search başta olmak üzere diğer ürünlerine entegre etmeyi hedefliyor. Özellikle LaMDA, PaLM, Imagen ve MusicLM gibi en yeni AI teknolojileri, dilden görüntülere, video ve seslere kadar bilgiyle etkileşimde yeni yollar ortaya çıkarıyor.