Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile iş birliği yaparak Tutanak Bilgi Sistemi Projesi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu proje sayesinde yapay zeka, milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu ve komisyonlardaki sesini tanıyarak konuşmalarını yazıya dökebilecek.
TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Muhsine Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM’de toplam 99 stenografın görev yaptığını, bunlardan 23’ünün uzman stenograf olarak çalıştığını ve projenin yaklaşık 1,5 yıldır devam ettiğini söyledi.
Tutanak hizmetinin, tarihsel olarak farklı adlar altında yürütüldüğünü açıklayan Çevik, Atatürk döneminde stenografların yetiştirilmesini öngören kursların açıldığını ve stenografların parlamentoda çalışmaya başladığını belirtti.
Tartışmalı oturumlarda ne olacak?
Çevik, Tutanak Bilgi Sistemi Projesi’nin hayata geçmesi durumunda, yapay zekanın milletvekillerinin sesini tanıyıp konuşmalarını yazıya dökeceğini ifade etti. Proje kapsamında stenografların yazıya döken işlevlerinin daha fazla uzman denetimine tabi tutulacağını belirtti. Yapay zekanın, konuşmacıları tanıyarak konuşmaları yazıya dökeceğini açıkladı.
Muhsine Çevik, yapay zekanın tartışmalı oturumlar gibi zorlu durumlarda konuşmaları algılayamayacağını ve seslerin üst üste binmesi nedeniyle yapay zekanın bu tür oturumlarda işlevini yerine getiremeyeceğini açıkladı. Bu nedenle insan stenografların bu tür durumlarda önemli bir rol oynayacağını dile getirdi.