Evden çalışma yani İngilizce tabirle WFH kısaltması ile dünya genelinde hızla yaygınlaşan Work from Home trenine Google da dahil oldu. Her ne kadar teknolojik altyapısı ile uzaktan çalışmaya yatkın olması nedeniyle bu alanda lokomotif olacağı düşünülse de Facebook, Twitter, Square ve Slack gibi şirketler “süresiz olarak” evden çalışma modeline geçtiklerini duyurmuştu.
Uzaktan çalışmada gönüllülük esası
Geçtiğimiz günlerde Google çalışanları bizzat kurumun CEO’su Sundar Pichai tarafından yazılmış bir e-postaya rastladılar. Sundar özetle çalışanlarınının gönüllü olarak uzaktan çalışmaya sıcak bakmaları konusunda destek istediğini ve bu süreyi 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzattığını açıkladı.
Sinerji kaybolur mu?
Uzaktan çalışmayı çabuk benimseyen firmalar genellikle bünyesinde çok sayıda uluslararası çalışan barındırdıkları için bir nevi idmanlıydı. Ancak Google, her ne kadar uluslararası bir şirket olsa da toplam 119,000 çalışana sahip ve bu çalışanların yaklaşık 100,000’i Kuzey Amerika’da yer alıyor. Google ofis ortamı ve sunduğu alternatif çözümlerle genellikle çalışılmaktan keyif alınan bir yer olarak biliniyor (Amazon’un aksine). Dolayısı ile memnun kalınarak çalışılan bir ofis ortamında insanlar işbirliği içinde daha üretken olabiliyorlar.
Muhtemelen Google’ın, uzaktan çalışma modelini geç bir tarihte ve gönüllülük esasına göre açıklamasının ardında değer üretilen fiziki çalışma ortamından vazgeçmemek istememesi yatıyor olabilir. Bakalım bu süreçte ve değişimde Google, güvendiği sinerjinde kayıp mı yaşayacak yoksa doğru teknolojik hamlelerle kendine yeni bir yol çizmeyi mi başaracak.
Sizce böyle bir arama yapsak Google ne kadar çabuk cevap verir?